Welkom
Winterdepressie
Nuttige links
Als de dagen korter worden en de hoeveelheid daglicht gaat afnemen dan zijn er mensen die dan steeds meer en meer zichzelf willen afzonderen in een steeds kleiner wordend wereldje.
Dat de seizoenen invloed hebben op het lichamelijke en geestelijk welzijn is helemaal niet nieuw. Al 400 jaar voor Christus beschreef Hippocrates in Griekenland dit verschijnsel als. Hij had het over: als de bladeren gaan kleuren aan de bomen, dan willen ze liefst alleen gelaten worden en slapen.
Tja, daar ga je dan als jochie van 7 naar school en probeert nog iets te leren daar. Maar vanaf november tot en met maart voelt hij zich niet fijn en is eigenlijk niet in staat om wat op te nemen. Sneu maar waar. Mijn vader vertrouwde dit niet en ging met mij naar het Kinderziekenhuis in Den Haag. Daar had men geen idee wat er aan de hand was. De behandelend arts zei: koop maar een hoogtezon en zet hem ervoor. Die arts had in zijn onwetendheid toch de oplossing van het probleem gevonden.
LICHT
Maar zo'n hoogtezon was erg gek dus na een tijdje ging ik er niet meer onder. Dus tobden we maar door. Herfst- en Paas rapporten waren niet best. Voor de overgang moest hard worden gewerkt om toch nog, soms met de hakken over de sloot naar de volgende klas te kunnen.
Moet je nagaan: een half jaar niet instaat om veel te kunnen doen en dan het in een eindspurt dan toch nog te kunnen halen. Met vallen en opstaan haal de hoofdakte op de kweekschool en dan ga je voor de klas.
Jaren later hoorde ik Radio Gelderland een gesprek met een psychiater van het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Het was een gesprek over Winterdepressies. Hij noemde de verschijnselen op in dat gesprek: veel willen slapen, stemmingsveranderingen, energie rijk voedsel willen eten, alcohol, koffie, chocola om maar wat te noemen.
Het was een "feest van herkenning". Ik ging naar hem toe in Doetinchem en kreeg Lichttherapie. Zitten voor een lichtbak. Licht op je gezicht, licht in je ogen. 't Hielp. De beste man raadde mij een boekje aan om te lezen: Seizoen Depressies van Angela Smyth in de vertaling van Vivienne de Jongh. Achterin dit boekje stond het adres van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Daar werd en wordt onderzoek gedaan naar Winterdepressies en het effect van lichttherapie. Ik belde drs. Y. Meesters op en hij nodigde mij uit voor een gesprek.
Dat gesprek, interview zal ik niet gauw vergeten. Hij vroeg onder andere in welke periode van het jaar ik de belangrijkste beslissingen neem. Dat is altijd in de zomer, dus ........ Aan het einde zei hij: je bent een gekwalificeerd winterdepressiepatiënt. Dus dat was de erkenning van het probleem. Ik melde me aan bij het wetenschappelijk onderzoek. Daar deed ik zo'n tien jaar aan mee. Wekelijks stemmingslijsten invullen, opgeroepen worden om aan de lichttherapie mee te doen in Groningen. Later zitten in de Tijdloze ruimte, knieholte onderzoek.
Nu heb ik thuis een lichtbak en tweemaal in de winter periode zit ik daar vijf dagen voor. Ook heb ik een zonnehemel. En de naturistenvereniging werkt ook mee bij mijn geestelijk welzijn.
Er zijn verschillende plekken op het internet waar je meer over dit onderwerp kunt vinden.