Welkom

Hier nog wat meer gegevens.

Bloot ( Naakt)


De naaktloper liep over straat. Naakt. Daar was niets vies aan, vond de naaktloper.

' Wie dit vies vindt, moet zich laten nakijken', zei hij tegen iemand met kleren aan.

De naaktloper had een camera bij zich. Daarmee maakte hij foto's. Vooral van zichzelf. Het waren naaktfoto's.

' Wie deze foto's vies vindt, moet maar ergens anders naar kijken', zei hij tegen een fotograaf die mensen met hun kleren aan fotografeerde.

Vroeger, bij de naaktloper thuis, was naakt heel gewoon. Zijn ouders liepen naakt door het huis. Er zat geen haakje op de deur van de wc. Er hing geen douchegordijn in de douchecel. In bad ging je naakt. Je wist niet beter.

' Naakt is niet vies', zeiden de ouders van de naaktloper. ' Naakt wordt pas vies door de anderen. Door de manier waarop ze naar naakt kijken.'

In de vakantie gingen ze naar een camping waar iedereen naakt liep. Je ging zonder zwembroek de zee in. Je ging zonder zwembroek volleyballen. Bij het slaan van een smash dansten de geslachtsdelen van de mannelijke spelers op en neer. Ook borsten zaten vaak losser dan je dacht.

Was dit een mooi gezicht? vroeg de naaktloper zich soms af. Maar dan zeiden zijn ouders dat je niet bij mooi moest stilstaan. Omdat naakt puur was.

Er liepen ook kinderen naakt rond op de camping. Je had daar geen bijgedachten bij. Omdat het in Nederland te koud was, lag de camping in Frankrijk. Er moest een hoog hek omheen. Dat was om de manier waarop Fransen naar naakt keken. Niet zoals Nederlanders. Meer typisch Frans. Vies.

‘We moeten blij zijn dat we in Nederland wonen', zeiden de ouders van de naaktloper. ' In Nederland zijn we veel verder. Doe je kleren uit.'

' Ik heb het koud', zei de naaktloper.

Zijn ouders slaakten een zucht en rolden met hun ogen. Hun zoon was een kind. Hij was onschuldig. Puur. Toch had hij een paar dingen nog niet begrepen.

' In alle andere landen lopen ze achter op Nederland', zeiden ze. ' Alle andere landen. Ze kijken daar vies. Neem Engeland. Daar holt soms iemand naakt over een voetbalveld. Of over een tennisbaan. Dat is om hoe ze in die landen met naakt omgaan. In Nederland, dat op dit gebied voorop loopt, hoeft dat niet.'

Die nacht sloop er een kat hun tent binnen. Zijn ouders knepen hem net zo lang in het donker tot hij begon te miauwen.

Later werd de naaktloper groot. Hij kwam op een leeftijd dat hij minder graag naakt liep. Hij kreeg verkering. Alleen voor haar kleedde hij zich nog uit. Hij bleef zich naakt douchen. In zee trok hij zijn zwembroek pas uit als hij al voorbij de eerste golven was. Later hield hij hem gewoon aan. ' In zee ziet niemand dat ik niet naakt ben', verdedigde hij zich.

Zijn ouders zagen het als een fase. Hij wilde niet meer mee naar de camping. Hun lichamen werden ouder. Wie naakte, oude lichamen vies vindt, is gek. Tenslotte gingen ze dood. Ze werden naakt begraven.

De naaktloper had ondertussen besloten zijn kleren aan te houden. Alleen daaronder bleef hij naakt. Dat kon je niet zien, maar het was wel zo.

' Ik loop naakt', zei hij tegen een ieder die het maar horen wilde. ' Onder mijn kleren heb ik helemaal niets aan.'

Samen met zijn vrouw kreeg hij twee kinderen. Wanneer hij ze in bad stopte, keek hij zoveel mogelijk over ze heen, naar de flacon met baby shampoo bijvoorbeeld.

' Er lopen genoeg viezeriken rond die deze badscène maar wat graag zouden willen downloaden', gromde hij. ' Zeker in conservatieve landen als Frankrijk en Engeland die enorm op Nederland achterlopen. Naakt worden mijn kinderen beter schoon. Wie daar vies naar kijkt is zelf vies.'

Ze hadden inmiddels ook een kat die bij hun op de slaapkamer sliep. Alvorens zich 's avonds uit te kleden deed de naaktloper altijd eerst het licht uit.


Herman Koch

Volkskrant donderdag 10 februari 2005.


Kamperen

Sinds de zestiger jaren ben ik aan het kamperen. Sinds mijn twintigste in een tent en nu in een tentje. Heerlijk!

Meer

Orgel spelen

Een van de hobby's van de Zutphense fietser is luisteren naar en ……


Meer

Naturisme

Naturisme is een humanitaire stroming die streeft naar ...........

Meer

Krantenartikelen over naturisme

Bloot (Naakt) promotie


Dit keer  van Maurits Westerbeek.

Uit de NRC vrijdag 22 juli 2021.

Op zich best een lovenswaardig initiatief, die reclamecampagne met de leus ‘Voel je vrij, geef je bloot!’ om naaktrecreatie te promoten. Geen overbodige luxe in een tijd waarin de meeste vrouwen op het strand hun bovenstukje aanhouden en mannen met ontbloot bovenlijf op de fiets worden nageroepen door jongetjes van vijftien. Jongetjes die zelf hun onderbroek aanhouden als ze met teamgenoten douchen na het sporten.

 

De campagne blijft echter angstvallig weg bij een stellingname tegen het taboe op bloot dat helemaal terug is van nooit weggeweest. Er wordt gemikt op zieltjes winnen voor blootminnend Nederland. En niet te vergeten leden voor NFN Open & Bloot, de belangenvereniging voor naaktrecreatie die het initiatief heeft genomen voor de campagne.

Aanstoot

Wie zich vrij wil voelen en zich bloot wil geven, dient zich wat de blootlobby betreft te blijven beperken tot miniatuurreservaten zoals sauna’s, naaktstranden en naaktcampings, hooguit aangevuld met afgelegen plekjes waar niemand is die er aanstoot aan kan nemen. De (deels) geklede mens is welkom in de rest van de wereld.

Een taboe dat niet actief aangepakt wordt, houdt zichzelf in stand. De meeste mensen die zelf geen sauna, naaktstrand of naaktcamping bezoeken zien nooit iemand naakt in de openbare ruimte. De enige context die ze kennen is een seksuele en die is strikt privé. Vanwege de seksuele connotatie zou naaktheid beperkt moeten blijven tot de privésfeer. Terwijl iedereen die er ervaring mee heeft weet dat niets aseksueler is dan de zee van blote lijven op een naaktstrand, in de sauna of op de camping.

Het bestaan van reservaten voor de ontklede medemens berust onder andere op de discutabele aanname dat wie bijvoorbeeld op het strand graag alles uittrekt, dat per se samen met mensen met dezelfde voorkeur wil doen. Alsof naakt zijn een religie is die in gemeenschap wordt beleefd. De keuze die een mens in een bepaalde situatie op een bepaald moment kan maken om geen kleding te dragen, is in essentie een individuele. Het is ook een kledingkeuze, er komt alleen geen textiel aan te pas. Dat collectieve naaktheid wel de praktijk is, komt echter mede omdat er niet veel anders op lijkt te zitten, gezien de beperkingen die de wet stelt.

Niets is aseksueler dan de zee van blote lijven op een naaktstrand

Maar er zit wel degelijk iets anders op. Het zal sommigen misschien verbazen, maar er is geen wet die naaktheid verbiedt op plekken die er niet speciaal voor zijn aangewezen, zoals een naaktstrand. Artikel 430a van het wetboek van Strafrecht staat naakt zijn toe op elke openbare plek die „geschikt is voor naaktrecreatie”. De invulling van wat ‘geschikt’ is wordt de facto overgelaten aan de burger zelf.

Zolang naaktheid een taboe is, zullen er weinig plaatsen zijn die als geschikt worden gezien. Een avontuurlijke naaktliefhebber kan dus in de problemen komen omdat medeburgers, wetshandhavers, officieren van justitie en uiteindelijk de rechter ook een mening hebben en roet in het eten kunnen gooien. Toch leiden de weinige gevallen die voor de rechter komen zelden tot een veroordeling.

‘Blootgewoon’

Het zijn de liefhebbers van het naakte leven die er het meeste belang bij hebben het wederzijdse taboe op naaktheid aan te pakken. Als het NFN Open & Bloot ernst is met het motto ‘Blootgewoon’ zou de leuze van de campagne als volgt moeten worden aangepast: ‘Voel je vrij en geef je bloot op een plek die jij geschikt vindt!’

Wie daar al ervaring mee heeft, weet dat de gemiddelde geklede medemens wel tegen een stootje kan. Die vindt het meestal weliswaar enigszins opmerkelijk, maar vervolgens blijkt de vreemde eend in de bijt snel te wennen.

De conclusie ligt voor de hand: de meeste recreatieve plekken zijn sowieso geschikt. Hoe meer daar gebruik van wordt gemaakt, hoe gewoner bloot zal worden. En het zou zomaar kunnen dat het grootste potentieel voor ledenwinst voor NFN te vinden is onder mensen die op zomaar een mooi plekje ergens in Nederland op het idee komen dat zonder kleren eigenlijk leuker is.

Dat niet iedereen van zo’n ontwikkeling gecharmeerd zal zijn, is geen reden om zulke gevoelens al te zeer te sparen. Aanstoot wordt vaker genomen dan gegeven. Verschoond blijven van de naakte medemens in de directe omgeving is geen universeel mensenrecht.

Maurits Westerbeek is publicist en naaktrecreant.

Winterdepressie


Als de dagen korter worden en de hoeveelheid daglicht gaat afnemen dan..................

Meer

Spoortreinen simulatie Open Rails


Ook ik heb allerlei gedachten gehad in mijn puber tijd wat ik later voor werk ...............

Meer