Welkom

        Materiaal

De fietsen

In 2008 heb ik een nieuwe Koga Randonneur gekocht. Daarvoor gefietst op een Traveller van Koga uit 1998. Nog wat langer geleden een fiets van Jan Groot uit Heerhugowaard en daarvoor op een randonneur van Union.Dus ben ik nu aan m'n vierde randonneur bezig.

Een randonneur moet zitten als een luie stoel heb ik eens iemand horen zeggen. Ik zit op een leren randonneur Brooks zadel. Heerlijk.

Onderhoud van mijn fiets doet de plaatselijke fietsenmaker. Hij komt een randonneur niet ieder dag tegen dus is het repareren van mijn fiets voor hem een feest. Wolters Tweewielers Zutphen.

Ik heb van alles aan tassen gehad, van Cadé, naar Karrimor en toen uiteindelijk naar Ortlieb. Duur maar degelijk en waterdicht.


Materialen

Als je op de fiets op reis gaat neem je zo weinig mogelijk mee. Alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen! Van alles twee en soms minder. Vaak heb je toch enkele dingen niet gebruikt en dat is jammer van het meenemen.

Regenkleding is erg belangrijk. Geen regenpak maar een poncho. Een licht regen jack met reflecterende strepen is ook belangrijk.

Kleding van fleece is ook handig, licht en snel droog. En soort fleece maillot is ook erg prettig met fietsen. Een paar slippers, lichte sportschoenen voor het fietsen en wandelen.

Verder helm, pet tegen de zon en fiets handschoenen. Dunne onder hand schoentjes zijn ook fijn, want het kan ‘s morgens best wel koud zijn.

Handdoeken en washandjes van Rubytec.

Pech onderweg

Dan zal je onderweg ook wel pech krijgen. Reserve onderdelen hoef je in West Europa eigenlijk niet mee te nemen. Er zijn overal fietsenmakers. Maar die zijn soms op zaterdag maar op zondag altijd dicht. Dus ik gebruik het weekeind om wat uit te rusten. Trouwens er zijn dan ook veel meer dagjes fietsers op weg, een ramp ...........

Van de keren dat ik pech heb gehad: zadelrust dol, Brooks zadel uitgescheurd, trappers versleten, klapbanden, flensbreuk, versleten banden, los zittende spaken, kabelbreuk, is altijd door de plaatselijke fietsenmaker weer verholpen.

Dus neem ik eigenlijk alleen maar wat bandenplak spullen, een tangetje, wat plakband, een touwtje, wat boutjes en moertjes mee. In Frankrijk vinden automonteurs het een eer om je weer op weg te helpen.

Elektronica

Een spiegelreflexcamera van Minolta , Dynax 300si is als eens uit elkaar gerammeld op een fietstocht. Door de importeur zijn alle schroefjes vastgezet. Fotograferen en fietstochten maken zijn geen vrienden, maar toch.

Het bleek de laatste jaren steeds meer dat het moeilijk wordt om dia rolletjes van hetzelfde merk onderweg te vinden en de onvolprezen Agfa Gold serie bestaat naar mijn idee niet meer. Dus heb ik al weer jaren geleden ook een digitale camera gekocht, een Olympus E-500 met de volgende objectieven: 14-42 mm en  40-1500 mm. De telelens zal ik op mijn fietstochten thuis laten, te zwaar. En het vroegere bezwaar van digitale camera’s: de stroomvoorziening is met de nieuwe generatie accu’s ook geen probleem meer. Voor kleinere tocht heb ik nu ook een handzamere  lichtgewicht Sony Cyber-shot DSC -HX 60. Een fraai en handzaam toestelletje dat goede opnames maakt.

En een mobieltje van Nokia.  Niet alleen voor bellen, maar ook om radio en muziek te beluisteren.

Omdat we steeds meer elektronische dingen op de fiets meenemen, is een zonnelader met een goede back-up accu ook een goede keus.

De onvolprezen route boekjes zijn er nog, maar samen met een fiets computer en de de route in GPS formaat is het allemaal wat handiger. Ik heb een MIO 215.

Mijn randonneurs

Mijn tentjes