Welkom

Een moeilijk begin?

Na een nachtje weer wennen aan het slapen in de tent ben ik om 7 uur alweer onder de veren vandaan en zit ik om half negen weer op de fiets. Van het toilet gebouw had ik een sleutel gekregen en ik loop met de sleutel in de hand naar de receptie om af te rekenen. Soms moet je een hulp middeltje verzinnen. Langs de dijk die langs de linker oever van de Eems ligt, ga ik steeds verder naar het noorden. Allerlei plaatsjes glijden voorbij, Jemgum waar de kerk gesloten is, maar waar wel boven de toegangsdeur de namen van de kerkvoogden, predikant en kerken raadsleden in het Nederlands vermeld staan. Hatzum, waar de kerk het restant is van een klooster. In de muren zijn duidelijk de aanhechtingspunten van andere muren nog te zien. Het interieur is erg eenvoudig. Op de orgel galerij staat een redelijk nieuw orgel, de sleutel hangt erin en ik kan niet laten om er een paar akkoorden op te spelen. Tien minuten, dan wil ik weer verder. Ik ben op fietstocht en dan is muziek maken van een andere orde.

Zo’n Duitse Jeugdherberg.

Het eten in de jeugdherberg heeft zo ook zijn gezellige kanten. Je komt dan aan de praat met iemand die ook aan je tafel komt zitten of er al zit. Een vader is hier al in deze jeugdherberg zodat hij in dit weekeind zijn vrouw met twee kinderen kan opzoeken. Vrouw en kinderen zitten, omdat de vrouw overspannen is, in een Heilanstalt. Die voorzieningen zijn er veel aan de Duitse kust. Ook “bleekneusjes” kom je overal tegen. Als er op deze manier een bijdrage kan worden geleverd aan de gezondheid vind ik het een erg goed idee! Al pratend krijg ik zo het idee dat er misschien ook wel

huwelijksproblemen meespelen. Ook een fietser uit Hessen schuift aan, maar hij spreek eigenlijk zo onverstaanbaar Duits, dat ik van zijn verhaal niet veel begrijp.

Het menu in zo'n jeugdherberg is erg simpel, maar wordt wel ter plekke klaar gemaakt. Op lange tafels staat het lekkers uitgestald en je loopt met je bord voorbij en schept op wat je lekker vindt. Zo is dat op zondag aardappelpuree, een hamburger, gemende groente en rijstpap toe. 's Morgens bij het ontbijt maak je je broodjes klaar voor tussen de middag en het fruit wordt daarbij niet vergeten.

's Avonds in de tent bekijk ik de route voor de volgende dag en besluit het alternatief wat meer landinwaarts gaat, te gaan volgen. Ik heb nu toch wel even genoeg “dijk” gezien.

Noordzee route, DuitslandDagboek