Welkom

Filips de Stoute, Filips de Goede en Karel de Stoute

zij waren de grondleggers van Bourgondische dynastie. Filips de Stoute trouwde in 1365 met het enige kind van de Vlaamse graaf Lodewijk II en werd zo ook graaf van Vlaanderen en Artesië (Artois). Door middel van een ingewikkelde serie huwelijke raakten achtereenvolgens Brabant, Limburg, Holland, Zeeland en Henegouwen in het bezit van de Bourgondische dynastie. Filips de Goede en Karel de Stoute  manifesteerden zicht als de Verenigde Nederlanden. Deze Verenigde Nederlanden omvatte dus ook het deel van Noord-Frankrijk waardoor deze fietstocht ook gaat.

De dochter van Karel de Stoute trouwt met Maximiliaan van Habsburg en hun zoon trouwt met Johanna van Aragon en zo belandden de Verenigde Nederlanden bij Spanje. Als hun zoon, Karel V tot keizer wordt gekroond van het Heilig Roomse Rijk maken de Nederlanden deel uit van een groot welvarend rijk. De Vlaamse en Brabantse steden  behoorden tot de welvarendsten van die tijd.


Een ontmoeting onderweg

Voordat ik vanmorgen weg was had ik al heel wat gesprekjes. Met een stel die vijf jaar geleden de route ook had gefietst en waarvan de vrouw mij behulpzaam wilde zijn met het opzoeken van een Camping na Grandpré. Zij had een verouderd boekje dus daar kwamen we niet zo ver mee.  Ik had al een uitnodiging te pakken voor het drinken van koffie bij de achterbuurtjes, heel gezellig. Zelfs met een stroopwafel. Een gezellig gesprek over wat zij zoal deden en doen op een vakantie. Zij hadden bijvoorbeeld op de camping bij Vézelay gestaan en geprobeerd twee dagtochten van de pelgrimsroute naar Santiago te lopen. Was ze tegen gevallen omdat zij dat op maandag hadden gedaan en toen was veel waar je wat kon drinken dicht. Om even voor elven ben ik dan op weg.

In 2017 fiets ik langs de oude grens van de

Bourgondische Nederlanden.

We schrijven dan 1365.

Van alle foto’s heb ik een soort film gemaakt. Samen met commentaar en muziek probeer  ik een compleet beeld van de tocht te maken.

Naar de film Bourgondië.