Welkom
Orgel spelen - Hauptwerk
Een van de hobby's van mij is luisteren naar en het beoefenen van muziek.
Hoe is het zo gekomen? Wel bij mijn grootmoeder thuis stond een harmonium, je weet wel zo'n psalmen kist. Als jochie van drie stond ik al te trappen op een trapper en met mijn vingertjes de toetsen in te drukken. Ik heb er een beeld bij van met de handjes boven mijn hoofd houden om bij het toetsenbord te kunnen komen. Ook stond daar in de kamer een oude toeter grammofoon. Er was maar één plaat: Ere zij God in de hoge. Oma zette hem iedere keer weer op natuurlijk.
Toen ik 10 jaar was ging ik in Amsterdam naar de muziekschool van Gehrels. Na de blokfluit ging ik op pianoles. Ik studeerde stevig, maar het leukste vond ik improviseren op bepaalde melodietjes. De piano klank vond ik “pingelig” en toen ik met Chopin moest beginnen, ben ik gestopt met de piano studie. Ik vroeg aan de organist van de kerk in het dorp waar ik toen woonde, of hij me orgel les wilde gaan geven. Die fluiten van het orgel klonken mij echt veel prettiger in de oren. Ik ging toen op kamers en kocht daar een klavecimbel dat was goed te combineren met de orgel studie. Later verruilde ik het klavecimbel voor een Heyligers orgel. In de kerk studeerde ik nog steeds op een kerkorgel. De orgelbouwer was Fa. J de Korff & zn. (1913). Later studeerde ik op een Flentrop orgel uit 1963.
Thuis maak ik nu muziek op een Hauptwerk console. Die bestaat uit een computer, een toetsenbord console, een orgel pedaal, orgel bank en muziek lessenaar.
Mijn computer wordt bestuurd door Windows 10 Pro besturingssysteem. De processor is een Intel Core i7-3770 CPU 3.40Ghz 3.40 Ghz.
Het geïnstalleerde geheugen is 32 GB. Dat is ook wel nodig, want de instrumenten die ik gebruik, zie verderop, hebben al gauw 24 GB werkgeheugen nodig bovenop dat wat Windows al gebruikt.
De geluidskaart is PreSonus Audiobox USB96. Samen met een Sennheiser High End hoofdtelefoon en nearby luidsprekers van Presonus, de Eris 5 en de de Temblor T8 Subwoofer, heb ik het idee dat dat ik in een kerk zit te studeren. De luidsprekers zijn allemaal Active speakers.
De hardware die op de foto te zien is bestaat uit een Touchscreen van LG, pedaal, orgel statief, bank en lezenaar van de orgelbouwer Laukhuff uit Duitsland.
De toetsenbord console is van Hoffrichter. Het pedaal en het toetsenbord zijn gekoppeld via een Midi Merger van Solutions. Die op zijn buurt is weer aangesloten op de Midi ingang van de Focusrite Scarlett 2i4 geluidskaart. En een zwelpedaal.
Een uitstekend orgel vond ik bij Virtual Pipe Organs, een Marcussen & Son van het orgel in de St. Stefanuskerk in Moerdijk. Het orgel staat nu in de St. Joannis Baptistkerk in Klundert.
En sinds 20 april 2011 heb ik een nieuw orgel gekocht bij Hauptwerk.nl: de klank van een orgel van Willem van Leeuwen. Het instrument staat in de Boezemkerk in Bolnes. In 2007 opgenomen. Je mag orgels niet in de tijd vergelijken, maar als je Marcussen & Son gaat vergelijken met Willem van Leeuwen, dan wint de laatste. Het rugwerk klinkt echt dicht achter je rug. Het hoofdwerk klink iets verder weg. Ik denk ook dat de stijgtijden van de klanken sneller zijn.
Andere instrumenten die ik gebruik zijn een klavecimbel Mietke met twee klavieren, een huiskamerorgeltje van Prib Chamber Organ , een Italiaans orgel uit 1600 van Antegnati in de St. Carlo, Brescia, een orgeltje uit 1741 Müller, Oosterwijtwerd en sinds 2014 het Transept Orgel en het hoofdorgel uit de St. Laurenskerk in Rotterdam. De laatste twee gesampeld door Sonus Paradisi.
De laatste drie aanwinsten wat de orgels betreft, zijn: het Andreas Silbermann orgel uit 1732 en staat in het plaatsje Ebersmunster in de Elzas - Frankrijk, het Bosch-Schnitger orgel uit 1686/1720 in het plaatsje Vollenhove - Nederland en het Pieter Backer orgel uit 1671 in het plaatsje Medemblik - Nederland. Al deze oude orgels hebben nog grotendeels de historische klank van vroeger in zich.
Het geheel wordt gestuurd door een orgel programma, Hauptwerk.
Er is ook een bedrijf in Vollenhove, Nederland waar ik met mijn vragen terecht kan. Hier de link van HS Muziek.
Het is zoals een een vriend van mij eens tegen mij zei toe hij op bezoek was: "Veel kerken zouden heftig jaloers op jouw orgel zijn. Het klinkt fantastisch". Klopt want als ik een toets in druk, dan hoor je de klank van een professioneel gesampelde pijp of snaar.
Het voordeel van deze manier van werken is dat je van alles en nog wat aan geluiden kunt laden in het geheugen van de computer.
En het orgel waar het in 2009 allemaal mee begonnen is vind je hier: Stiehr-Mockers uit Romanswiller Elzas, Frankrijk. Een poging om de Franse barok orgel klank weer terug te krijgen.
Geluidsvoorbeelden
En hier een site van PC Organ met een wereld aan geluidsvoorbeelden.
John Boersma
De site van John Boersma is heel informatief.
Hier een pracht van een website waar erg veel orgelmuziek opgenomen met Hauptwerk te beluisteren valt.
In Marmoutier Fr.