Welkom

Open rails en zo

Mijn model spoorbaan

En nu, net zo goed als ik met de computer met behulp van het Hauptwerk programma een muziekinstrument bespeel, kerkorgel, klavichord en klavecimbel, gebruik ik een tweede computer om daar met behulp van het OpenRails programma spoortreinen te laten rijden. Naast Open Rails gebruik ik ook een ander programma. Dat is van Steam Dovetail: TS.2022, Train simulator.


En Hauptwerk en Openrails gaan uit van dezelfde filosofie: Het bewaren van klanken van historische muziekinstrumenten, in dit geval orgels of clavecimbels, bij Hauptwerk. In het geval van Open Rails is dat de gedachte om oude spoorlijntjes in digitale vorm te bewaren.


In Open Rails gebruik ik van in oorsprong trein simulaties die in oorsprong geschreven zijn voor het oude Windows programma Microsoft Train Simulator van Ubisoft. Met wat aanpassingen die die trein spelletjes goed te gebruiken in Openrails. En een fijne bijkomstigheid is dat Open Rails een veel betere beeld kwaliteit heeft. Omdat ik mijn modelspoorbaan in schaal Hoe had, is dus smalspoor, heb ik op internet die schaal ook digitaal gevonden. Er is zelfs een site waar het van alles op smalspoor gebied kan downloaden:Schmalspursim.de

Helaas heeft de web beheerder Tobias Willam wat problemen en  de ontwikkeling van nieuwe banen op dood spoor gezet. Ik heb alles gedownload en op de site van The Train is ook nog veel meer te vinden.


Met Windows 10 is heel erg gemakkelijk om een video van je spelletje te maken.. De ruimte rechts zal ik wat video tonen die je via YouTube kan bekijken. Op dezelfde manier als ik met mijn video verslagen van fietstochten heb gedaan. Dus kom later nog eens terug.


Het is een heerlijke tijd verdrijving de opdrachten van de trein spelltejs te volgen. Rangeren, passagiers in- en uitladen, vracht vervoeren en vooral ook te kijken wat er zo allemaal meer aan trein materiaal, auto’s, personen gebeurd. Echt waar de mensen die dat allemaal ontworpen hebben,  die moeten wel engelen geduld hebben. HULDE!


Wat heb ik tot nu toe: Jagsttalbahn - Duitsland, Monson RR - Canada, Federseebahn - Duitsland, Öchsle - Duitsland,Waldviertelbahn - Oostenrijk, Val de Travers, normaal spoor - Frankrijk en Zwitserland, en Marne time bahn, Noord-Nederland.


Ook nog wat routes van German Railroads, maar die werken niet goed. Ook de Zwitserse banen van SimTrain.ch, maar werken ook niet naar behoren.


En nu

Ook ik heb allerlei gedachten gehad in mijn puber tijd wat ik later voor werk zou gaan doen. Zeeman, piloot, trein machinist om maar eens wat te noemen.

Het werd schoolmeester. Trein machinist was de één na laatste gedachte. Ik ben dat niet geworden, omdat ik me realiseerde dat er met treinen ook wel eens grote ongelukken kunnen gebeuren. De treinramp in Harmelen  in 1962, deed mij besluiten om dat niet te willen gaan worden, maar wel schoolmeester. Kennis overbrengen is één van mijn sterkste punten.

Maar de treinen hebben toch altijd gefascineerd. Ik kreeg een Märklin spoor baantje en met een treinen tafel op schragen kan je heel wat fantasieën hebben. De baan heb ik geruild voor een platenspeler en klassieke LP’s. Later, toen ik al schoolmeester was en wonend op een flat in Zutphen, begon ik weer opnieuw, maar nu in spoor N. Ook weer geruild voor iets anders, wat dat weet ik niet meer. En wonend in een grote eengezinswoning met een zolder, begon ik weer op nieuw, nu was het smalspoor geworden, de schaal Hoe. Bemo, was het merk. En dan gespecialiseerd in de smal spoorbanen in Zuidwest Duitsland en Zwitserland.

Toen

Mijn Open Rails filmpjes

Naar mijn Open Rails filmpjes