Welkom

Het begin!

Het weer ziet er stralend uit en ik scharrel nog wat aan de fiets en de tassen. Om half tien zit ik op de fiets en via de Oude IJsselbrug kom ik op de beschreven route terecht. Het is erg stil als ik over kleine weggetjes naar Voorst fiets. Fruit- en kastanjebomen staan in bloei. In de bermen staan allerlei bloemen te bloeien. In Voorst zit een bakker die heerlijke dingen verkoopt en ga ik er even aan en koop een paar heerlijke gevulde koeken die ik, zittend op een bankje bij de ruïne van kasteel Nijenbeek, opeet. Dan ga ik weer verder en via de IJsseldijk kom ik in Deventer. Deventer is het mooist te zien vanuit het westen, dus van over de IJssel. De Peperbus steekt mooi boven de stad uit en in de uiterwaarden staat de vlier en boterbloemen in bloei.

Een rondleiding.

Bij de vroegere St. Nicolaïkerk is men druk aan het vegen. Ik zet de fiets neer en werp een blik naar binnen. Totaal leeg. Een arbeider die aan het vegen is biedt mij aan om de kerk te laten zien. Mijn fiets wordt binnen ergens achter slot en grendel gezet en ik klim over de hanenbalken en langs de klokken naar het binnenste van de zolder gewelven. Daar krijg ik zicht op oude muurschilderingen die, doordat de kerk uitgebouwd is, nu niet meer te zien zijn. Vaag zie ik de schildering van Jezus. Vroeger zaten deze schilderingen aan de buitenkant van de kerk. Men kon dan van verre de afgebeelde heiligen in de nissen al zien. Leuk dat hij me dit allemaal vertelt. Hij is er trots op dat men deze kerk weer helemaal wil restaureren. Men is er al jaren mee bezig. De man zegt dat ik mijn fiets wel in de kerk mag laten staan terwijl ik de stad ga bekijken, aardig.

Het ijzersterke middeleeuwse verbond van de

Hanzesteden in EuropaVan alle foto’s heb ik een soort film gemaakt. Samen met commentaar en muziek probeer  ik een compleet beeld van de tocht te maken.

Naar de film Hanzesteden.